gå fint i koppel

I dagens inlägg går vi igenom koppelgående och hur vi lär hunden att gå fint. Vi alla har nog känt frustrationen som uppstår när man är ute på promenad med hunden och hunden börjar dra, rycka åt alla håll och hunden känns allmänt ”okontaktbar”.

Att börja med så är det viktigt för dig som hundägare att veta vad ”gå fint” betyder för just dig.
Att gå fint betyder för mig att:

  • Hunden inte ska dra i koppel
  • Att den ska söka kontakt med mig med jämna mellanrum
  • Att den ska kunna gå vid min sida när jag ber om det – både kortare och längre sträckor

För att det ska lyckas så krävs träning, men det som är ännu viktigare är:

 Det första är att hunden har fått utlopp för sina behov först. Går jag ut med en hund som har otroligt mycket energi och har legat inne större delarna av dagen kommer det bli svårt att få den att gå fint. Därför är det jätteviktigt att hunden får lite mentalt aktivering strax innan promenaden men också ute på promenaden. Vad som är rätt mental aktivering beror på vad det är ras/er, individ, ålder mm. En hund som har rätt energinivå är mycket enklare att träna att gå fint.

 

Det andra är nyckeln att belöna och förstärka alla beteende du vill se mer av. Jag belönar ex när min hund söker kontakt eller tittar på mig, när den går nära mig eller när den checkar in hos mig när den tycker något är spännande och vill utforska det. Koppelgående och följsamhet börjar långt innan vi har gått ut på promenad.

Vill du lära din hund att gå fint i koppel?  Kontakta din lokala hundtränare eller om du bor i Stockholm, boka in en privatträning på Karma Hundcenter!

Skriven av:
Anahita Kolahdozan
Karma Hundcenter
Hundinstruktör, hundpsykolog, hundfysioterapeut

HUGO & CELINE I SAMARBETE MED

 

INFO

INTEGRITETSPOLICY

COOKIE POLICY

INSTÄLLNINGAR

 

NYHETSBREV