belönahund

I dagens inlägg ska vi prata om varför det är bra att belöna hunden med hundgodis i träningen.

De vanliga frågor vi hör dagligen gällande belöning är:

Behöver man verkligen belöna hundar hela tiden? Borde dem inte ”bara veta” vad vi vill att dem gör? Och när kan vi sluta belöna dem? Kan man använda fodret? Det kan ju inte vara nyttigt att mata med godis hela tiden…

Vi alla vet att träning är en färskvara, slutar man springa eller gå till gymmet så försämras ens kondition och musklerna blir inte lika väldefinierade efter ett tag. Samma sak gäller när det kommer till hunden och hundens träning. Det är viktigt att komma ihåg att det beteende vi belönar får vi mer av. Belönar vi en hund som ex bjuder på kontakt och går fint i koppel så förstärker vi det. Slutar vi belöna så kan hunden efter ett tag börja leta efter annat som är förstärkande på promenaden så som att exempelvis nosa och spana.

Innebär det att vi alltid måste ge hundgodis? Nej. Belöning kan vara mycket annat. Allt hunden vill ha kan användas som belöning. Men slutar vi belöna, får vi mindre av beteendet, oavsett vilket beteende vi vill förstärka.

Viktigt att tänka på när man belönar med hundgodis

  • Välj hundgodis av bra kvalité
  • Ge mindre bitar, speciellt om man har små hundar
  • Du kan även belöna med foder om du har en matmotiverad hund

Tänk på att belöningen behöver ha ett högre värde om det finns störningar i närheten på exempelvis promenad eller kurs. Förstärk det beteende du önskar att se mer av i din hund!

Skriven av:
Anahita Kolahdozan
Karma Hundcenter
Hundinstruktör, hundpsykolog, hundfysioterapeut

HUGO & CELINE I SAMARBETE MED

 

INFO

INTEGRITETSPOLICY

COOKIE POLICY

INSTÄLLNINGAR

 

NYHETSBREV