ANAHITA SVARAR
Fråga: Hur introducerar man två hundar för varandra?
Anahita Svarar: När man ska introducera två hundar är flera saker viktiga för att mötet ska gå bra till och att de ska få en bra och trevlig början på relationerna. Det är flera aspekter som spelar in i hur många hundar behöver vårt stöd i början av en ny relationen. Vi ska alltså inte låta hundarna ”lösa det själva” utan vara närvarande och se till att alla möten och lek går till på bådas villkor.
Det som påverkar är:
Ålder på hundarna – Är det stor åldersskillnad eller jämnåriga?
Ras/raser – Är de olika raser? Alla raser har olika lek sätt, intensitet och låter olika.
Sjukdomar/hälsa – Har de någon sjukdom/smärta? Om en hund har sämre hälsa eller smärta kan den orka mindre och säga ifrån snabbare.
Erfarenheter – Hur är tidigare erfarenheter med andra hundar? Är de negativa/positiva eller många/inga erfarenheter av att vara med andra hundar.
Det vi kan göra för att underlätta ett möte är:
Inled med en parallell promenad på neutral mark så hundarna vänjer sig vi varandra utan att någon är träng eller är i någons revir.
Fine dining – om ingen av hundarna har resursförsvar kan den få vara nära varandra och få äta på lite godis. Ex man kastar ut två nävar hundgodis och låter båda söka ihop.
Resursförsvar? Om en eller båda hundarna har resursförvar ska man ta undan allt som dem kan tänka sig vilja vakta, godis, bädd, leksak mm. Detta för att undvika onödiga konflikter.
Var närvarande – håll koll på att hundarna leker på lika villkor och får små pauser så leken inte blir för vilt och slår över till konflikt.
Balans – Se till att skapa bra balans mellan, aktivering och passivitet. Dem ska självklart leka, jobba med nosen (mental aktivering) men även lära sig att slappna av och vila ihop.
Egen tid – glöm inte att alla hundar behöver egen tid mer er fast än det finns en till hund i hushållet. Det stärker ert band och underlättar även relationerna mellan hundarna.
Vill du ha mer hjälp med hur du gör kan du gärna boka in privatträning hos oss på Sthlm City Hundcenter i Stockholm.
Skriven av: Sthlm City Hundcenter
– Anahita Kolahdozan Hundinstruktör Hundpsykolog Hundfysioterapeut