Fira nyår med din hund

I dagens inlägg går vi igenom hundmöten del 1
– att passera andra hundar kan vara väldigt svårt för många hundar.

Vissa blir överexalterade och vill fram och hälsa är de ser en annan hund. Vissa vill absolut inte hälsa och tycker istället att andra hundar är läskiga. Oavsett om man har en hund som blir exalterad eller ogillar möte med andra hundar kan man använda två enkla trick för att underlätta dessa situationer. 

Denna vecka ska vi gå igenom första övningen som är till för att klara av att passera en hund som kommer gåendes rak mot en på en stig. Nästa vecka går vi igenom en övning i hur ni ska göra om ni får ett överraskande möte där ni snabbt behöver öka avståndet mellan hundarna.

Veckans övning

Gå i en båge bort från mötande hund och här kan ni behöva vika av stigen rejält.
Vissa hundar vill även sätta nosen i backen vid ett sådant möte.

Det är ett naturligt sätt att skicka ut lugnande signal och väldigt fint så länge det inte är på samma stig då nackdelen är att plötsligt kan vi få ett möte som är för nära. Men har man svängt av stigen i en båge och hunden sätter ner nosen är det väldigt bra och man kan låta hunden göra det meden den andra hunden passerar.

Att gå i båge är ett artigare sätt att passera en annan hund. Olika hundar behöver olika stora bågar när man passerar. Testa och se hur stor båge just din hund behöver för att lättare klara av att passera, se till att belöna för varje delmål ni når i utvecklingen. 

Lycka till! 

Självklart rekommenderar vi alltid att söka hjälp hos närmsta hundpsykologen om din hund har stora problem när ni passerar hundar eller människor. Kontakta din lokala hundpsykolog eller besök Karma Hundcenter som erbjuder kurs för reaktiva hundar som heter Från Reaktivitet till Samspel.

Skriven av:
Karma Hundcenter,
Anahita Kolahdozan
HundinstruktörHundpsykolog, Hundfysioterapeut

INFO

INTEGRITETSPOLICY

COOKIE POLICY

INSTÄLLNINGAR

 

NYHETSBREV