Nosework hemma

  Äntligen är det dags att prata lite mer kring nosework som är en fantastisk aktivering för alla hundar!

VAD ÄR NOSEWORK?
Nosework går ut på att hunden ska hitta en specifik doft som vi har gömt. Doften kommer i form av ett hydrolat (en slags olja) som vi droppar på en tops/möbeltass vi sätter i en liten behållare. Behållaren kan vi gömma inne, ute eller inuti t.ex en låda. 

FÖRDELAR MED NOSEWORK?
Hunden blir rejält trött av nosework. Hjärnan jobbar och samtidigt får hunden sniffa (vilket är avstressande) och klara av en uppgift. Det tröttar ut den pigga hunden, ger den osäkra en självförtroende-boost, och kan göra den stressade mer harmonisk.
Dessutom behöver det inte vara fysiskt krävande – kanon för växande, åldrande och skadade hundar.

Vi människor får dessutom lära oss att läsa och lita på vår hund; vi blir ett riktigt team! Det finns inget häftigare än att se sin hund hitta den där lilla, lilla doftgömman som man själv inte ens visste var den var.

Det är billigt, du får plats med allt i jackfickan, och det behöver inte ta mer än några minuter att träna – eller så kan du vara ambitiös, gå kurser och tävla. Möjligheten är oändlig med nosework! 

HUR KAN MAN STARTA? 
Här ovan ser ni tips på starkit som man kan använda när man börjar med Nosework
Allt från möbeltassar, påsklämmor, tops, samt doft & olika behållare. 

Som start behöver vi aktivera så hunden börjar lära sig söka, godissök är något ni kan börja träna in så hunden förstår att den ska söka och kommer få belöning när den hittar det som den söker efter. Öka svårighetsgraden i takt med utvecklingen. 

Sedan när man övergår till Nosework så är det i början viktigt att träna in de olika dofterna & det gör man enklast med att droppa 2-3 droppar av doften på en tops/möbeltass och lägg i en behållare som exempelvis påsklämma. 

Se till att hunden får lukta på den och belöna, upprepa vid flertal tillfällen. (Se till att börja träna i en miljö som är trygg för hunden och inte mycket nya ljud/dofter, gärna inomhus) 

Fortsätt sedan att lägga ut flera påsklämmor men endast 1 som är doft, när hunden hittar doften så belöna vid doften. Upprepa vid flertal tillfällen. 

Såklart är detta en kort introduktion till Nosework och som alltid, vill du komma igång med nosework rekommenderar vi att du går en grundkurs för att kunna experimentera mera. Efter det har du alla kunskaper du behöver för att träna själv, komma igång och tävla, eller gå fortsättningskurs. Bor du i Stockholm så erbjuder Sthlm City Hundcenter en grundkurs i Nosework, bor du utanför Stockholm så kolla med ditt lokala hundcenter för att boka in en grundkurs. 

Skriven av:
Sthlm City Hundcenter

– Em Sollerman
Hundinstruktör
Djurvårdare
Noseworkinstruktör

INFO

INTEGRITETSPOLICY

COOKIE POLICY

INSTÄLLNINGAR

 

NYHETSBREV