I dagens inlägg kommer vi prata lite mer om Frivillig Hantering med fokus på rensa öronen och göra hunden bekväm. Innan vi börjar hantera hunden behöver vi lära in en start och paus knapp som vi har gjort i haktarget i ett tidigare inlägg. Så börja med att läsa in vårt tidigare inlägg kring haktarget och sedan övergå till detta inlägget. 

Som vanligt ska vi skapa en trygg miljö för hunden när vi jobbar med frivillig hantering. I detta fallet har vi skapat en trygg miljö vid pallen när öronen ska hanteras. 

1: Vi börjar med att lyfta upp örat så vi ser ordentligt in i örat och belöna hunden med hundgodis.
(Om hunden ryggar tillbaka eller blir osäker pausar vi då vi vill ha en avslappnad hund)

2: Upprepa flertal gånger för att göra det tryggt och belöna med hundgodis

3: Upprepa sedan genom att närma örat med din utvalda rengöring och belöna med hundgodis

4: Upprepa sedan genom att gnugga och massera runt örat och belöna med hundgodis.

5: Om hunden känns trygg så närmar örorengöringen mot örat, droppar in den i örat, gnuggar och masserar och sen torkar av det med ett bomullspad.

Innan vi gör detta i skarp läge behöver vi öva in alla delmoment så hunden vet vad som ska ske och är avslappnad när det sker. Lägger man in grunderna för frivillig hantering på rätt sätt behöver man inte hålla fast hunden mot hundens vilja utan hunden är kvar så länge den är bekväm och även om den backar och tar avstånd får den belöning för att den tydligt har visat att den behöver paus. Det leder även till att paus inte ses som misslyckande eller avbrott i hanteringen utan en del av hanteringen. Då kan ägaren vara mer tillåtande och avslappnad när hunden tar paus.

Självklart rekommenderar vi att även boka in privata träningar för att utveckla er relation och frivillig hantering. Kontakta en din lokala hundpsykolog för att boka in en privatträning som är anpassad för dig & din hund. Bor du i Stockholm kan du boka en privatträning hos oss på Sthlm City Hundcenter!

INFO

INTEGRITETSPOLICY

COOKIE POLICY

INSTÄLLNINGAR

 

NYHETSBREV