haktarget

Inom frivillig hantering vill vi ge hunden möjligheten att påverka det vi gör med hundens kropp. Ju mer hunden känner att den har kontroll över det som händer med hunds kropp desto mer kommer hunden gå med på att tillåta oss göra. För att detta ska vara tydligt för både hund och människa kan man jobba in en start och fri signal. För olika sort hantering kan olika start signaler vara mer användbara. En startsignal säger att nu får du hantera. Ex på startsignal: haktarget, ge tassen, lägga sig på en specifik plats, lägga sig sidan etc.

Här visar vi hur man tränar in det:

1: Vi lär in att lägga hakan i vår hand genom en lite hundgodis. Var noga med att jobba bort mutan tidigt så hunden lär sig att ge lägga hakan i handen och hålla kvar det en liten stund leder till godis.

2: Då vi behöver ha båda händerna fria är det bra att lära in hunden att lägga hakan på en pall eller likande. När hunden lägger hakan där behöver den hålla sin position lite för att få belöning.

3: Lägg på hanteringen gradvis. Om hunden skulle lämna sin position, alltså släppa sin haktarget ska man pausa hanteringen. Det är alltså hundens pausknapp. När hunden sätter ner hakan igen kan man börja igen.

Självklart rekommenderar vi att även boka in privata träningar för att utveckla er relation och frivillig hantering. Kontakta en din lokala hundpsykolog för att boka in en privatträning som är anpassad för dig & din hund. Bor du i Stockholm kan du boka en privatträning hos oss på Sthlm City Hundcenter!

INFO

INTEGRITETSPOLICY

COOKIE POLICY

INSTÄLLNINGAR

 

NYHETSBREV