EM & ANAHITA SVARAR

hundsnacks

 

Tack för alla era nyfikna frågor ni ställde i vår förra frågestund, vi har valt att sammanställa några av de för att hjälpa och underlätta för er. Här har våra två experter från Sthlm City Hundcenter Anahita & Em svarat. 

FRÅGA 1: Vi har en 3-åring som inte fixar att vara ensam hemma, HJÄLP!
Anahita svarar: Ensam hemma träning kan vara riktigt svårt. Dels för att det går att googla sig till väldigt olika metoder dels för att det är för många hundraser och individer onaturligt att flocken splittas och en lämnas ensam hemma. 

Mina top 3 tips är:
1. Kom alltid tillbaka INNAN hunden låter/skäller/ylar/blir orolig/stressad.

2. Se till att hunden alltid ser och vet att du går och lura den inte med att ge den en jätte god tuggben eller kong att sysselsätta sig med när du försvinner. 
3. Öka svårighetsgraden i hundens takt. Hunden ska alltid ha en lätt avslappnad känsla i träningen. 

Jag rekommenderar att du bokar privatträning med en hundpsykolog som kan hjälp er med att lägga upp en träningsplan som är på rätt nivå för er. Lycka till! 

FRÅGA 2: Hur länge kan en valp vara glupsk? När lugnar det ner sig?
Anahita svarar: Vissa raser/individer är glupska och det tar ibland längre tid att jobba med det . Däremot är det inte bra för magen och matsmältningen att kasta i sig maten. Jag rekommenderar att mat serveras på alla sätt du kommer på förutom i en vanlig matskål, det kallas för Matberikning. Du kan testa kong, snuffelmatta, äggkartonger/toarulle/petflaska som du fyller och låter hunden jobba med för att få ut maten, ta med det på promenaden och dela ut under träning eller kasta ut det på gräsmattan och låt hunden nosa jobba för maten. Så här får du både ber hundens tempo och får en nöjdare hund. Låt fantasin flöda när du kommer på olika sätt att mata & dela gärna med dig sen!

FRÅGA 3: Min hund är reaktiv mot andra hanar, tips att få bort beteendet? (4 år, borderterrier)
Anahita Svarar: Reaktivitet är väldigt vanligt och det finns mycket bra hjälp att få. Jag rekommenderar absolut att du träffar en hundpsykolog på privatträning eller går en kurs för reaktiva hundar eller/och jobbar med diplomat hundsteam. Här är mina 3 bästa tips att använda sig av fram tills dess: 

3 TIPS
1. Låt hunden slippa hundmöten så gott det går.
2. Om det är omöjligt se till att hålla god avstånd till mötande hund. God avstånd är det avstånd som din hund klarar utan att göra utfall. För en hund kan det röra sig om 20m för en annan 2m. 
3. Vid hundmöten gå i båge. Det är väldigt svårt att klara ett möte med en hund som får rak mot en, så som våra hundar tvingas göra på en trottoar. Det är både oartigt och lite hotfullt att gå rakt på och oftast väljer en hund som är lös att gå i en båge. Bågen kan var väldig stor eller så lite att det blir mer som en lutning/ vinkling i kroppen.  

FRÅGA 4: Min hund har mycket rädslor för höga ljud, hur kan man bearbeta det?
EM Svarar
: Hur vi tränar bäst beror på hunden. Jag rekommenderar att du tar hjälp av en kunnig tränare, men här kommer ett tips. Kom bara ihåg att detta är ett kortfattat format – det finns egentligen mycket mer att säga!

Det här kan du göra för att börja träna hemma:
1. Spara toarullar och lägg dem i en kartong med låga kanter.
2. Stoppa ner godbitar bland rullarna och låt hunden böka efter maten.
3. Öka nivån genom att byta ut toarullarna mot t.ex pet-flaskor.
4. Mästarnivån är typ metallbestick på en ugnsplåt med foliepapper på.

Tanken med den här övningen är att ge hunden kontroll och valmöjlighet kring när det låter, för att den ska kunna börja vänja sig vid ljudet. Höj bara nivån om hunden är bekväm där ni är nu.

Helst vill du se ett avslappnat kroppsspråk – mjuka rörelser, alla tassar stadigt på golvet… Du vill gärna höra sniffande, och se att hunden står kvar i eller nära lådan när den tuggar sina godisar. Du vill inte se stela och ryckiga rörelser. Om hunden darrigt tar en godisbit och sedan kastar sig bakåt, då måste du sänka nivån.

Lycka till!

FRÅGA: Vi ska köpa vår första hund, vad ska man tänka på när man köper valp?
EM Svarar: Åh vad roligt, grattis till er! Här är några saker att tänka på:

Rasen: Välj en ras som passar det liv ni lever nu. Skaffa inte en krävande ras för att bli mer aktiva om ni idag är soffpotatisar. Träffa flera individer av rasen innan ni bestämmer er.

Uppfödaren: Hälsa och mentalitet (höftproblem, rädslor, temperament, osv) går till stor del i arv, så fråga uppfödaren hur hen tänker kring det. En seriös uppfödare har tänkt igenom varför just de här två hundarna ska få valpar tillsammans. Hen är också nyfiken på er, öppen för frågor, och kan agera stöd genom hela hundens liv. Välj noga och ha inte bråttom.

Kurser: Gå valpkurs, unghundskurs/vardagslydnadskurs och en aktivitetskurs (t.ex rallylydnad eller nosework) hos en tränare som använder sig av positiva metoder. Ni har stor nytta av att ha en relation med en eller ett par tränare från början.

Stort lycka till!

 

 Skriven av:
Sthlm City Hundcenter 

– Anahita Kolahdozan
Hundinstruktör
Hundpsykolog
Hundfysioterapeut

– Em Sollerman
Hundinstruktör
Noseworkinstruktör
Djurvårdare

 

 

INFO

INTEGRITETSPOLICY

COOKIE POLICY

INSTÄLLNINGAR

 

NYHETSBREV