ANAHITA TIPSAR

Tandborste-hund
STHLM CITY HUNDCENTER

Borsta tänder på hund kan vara väldigt svårt och därför något som man ofta slarvar med. Tandläkare menar att det är bättre att borsta lite slarvigt varje dag än att borsta ”ordentligt” då och då. 

Frivillig hantering är det bästa sättet att genomföra en tandborstning på.  Det går ut på att bygga ett samarbete och samspel och att inte göra något med hunden som den inte har gett klartecken till. När man har lagt en stadigt och bra grund till detta vet hunden att den kan påverka det som händer genom att pausa eller till och med avsluta precis när den vill. Det leder i sin tur till att hunden är mer villig till att låta oss göra det som den annars inte tycker om.

Här är det viktigt att skapa en säker plats där hunden vet att vi lyssnar på alla hundens signaler och pausar om den signalerar att den är obekväm eller att hantering känns obehagligt för hunden. Fyll belöningsväskan med hundens favoriter, hundgodis såsom mindre bitar Moose Munchies eller Burger Bites

1 – Vänj hunden vid att vara avslappnad på en liten filt samtidigt som tandborsten och tandkrämen är fram genom belöningar.
2 – Lär in en hak-target till hunden. Alltså att hunden kan sätta hakan mot en pall ex. Det här steget kan underlätta men är inte ett måste.
3 – Vänj hunden vid att du kommer röra deras läppar och även lyfta på de.
4 – Vänj hunden vid att tandborsten kan röra hundens läpp.
5 – Sätt ihop steg 3 och 4 nu, alltså att lyfta en läpp och sedan sätta tandborsten mot tanden.
6 – Vänj hunden att tandborsten även kan gnugga vid tand och tandkött. 

Vill hunden ha paus ska den självklart få det. Viktigt att köra korta pass. Visar hunden under något steg att träningen är för svår ska ni pausa och backa ett steg i träningen.

De tecken vi kollar efter är: ryggar tillbaka, freeze (kan vara 1-2sek endast) , ögonvitorna syns, gäspar, slickar sig runt munnen, lägger bak öronen, rynkar nosen, visar tänder, morra mm

Vill du ha hjälp med att lägga grunderna för frivillig hantering med din hund? Då kan du boka privatträning där vi går igenom grunderna och anpassar träningen helt efter din hunds och dina behov!

 Skriven av:
Sthlm City Hundcenter 

– Anahita Kolahdozan
Hundinstruktör
Hundpsykolog
Hundfysioterapeut

 

 

INFO

INTEGRITETSPOLICY

COOKIE POLICY

INSTÄLLNINGAR

 

NYHETSBREV