anahita tipsar:

Att tänka på vid kloklippning
STHLM CITY HUNDCENTER

Att klippa klor är för många hundar och hundägare en stor otrevlig del i vardagen. Klorna måste klippas men både hunden och ägare tycker inte att det är roligt. Kanske har man redan haft incidenter där man råkat klippa i pulpan och är själv lite nervös, kanske har hunden morrat, visat tänderna och markerat att den inte vill bli hanterad på det sättet.

Det finns en lösning genom frivillig hantering. Det går ut på att bygga ett samarbete och samspel och att inte göra något med hunden som den inte har gett klartecken till. När man har lagt en stadig och bra grund till detta vet hunden att den kan påverka det som händer genom att pausa eller till och med avsluta precis när den vill. Det leder i sin tur till att hunden är mer villig till att låta oss göra det som den annars inte tycker om. Passa på att fylla upp med hundgodis, vi rekommenderar att ge mindre bitar av hundens favoritgodis såsom Crispy Chips eller Chicken Niblets.

Här är det viktigt att skapa en säker plats där hunden vet att vi lyssnar på alla hundens signaler och pausar om den signalerar att den är obekväm eller att hantering känns obehagligt för hunden.

1 – Vänj hunden vid att vara avslappnad på en liten filt samtidigt som klotången är fram genom belöningar varje gång klotången kommer fram.
2 – Vänj hunden vid att klotången kan nudda den på olika platser på kroppen
3 – Vänj hunden vid att klotången kan vara mot tassen
4 – Be om tass samtidigt som du lägger tången mot tassen. Viktigt här att inte hålla av och att ge hunden paus om den skulle rycka tassen.
5 – Vänj hunden att du håller i en klo o snuddar den med tången
6 – Klipp en klo, belöna med hundgodis

 Upprepa Steg 1-5 vid flertal tillfällen innan Steg 6 påbörjas.

Vill hunden ha paus ska den självklart få det. Viktigt att köra korta pass! Visar hunden under något steg att träningen är för svår ska ni pausa och backa ett steg i träningen. De tecken vi kollar efter är: ryggar tillbaka, freeze (kan vara 1-2sek endast), ögonvitorna syns, gäspar, slickar sig runt munnen, lägger bak öronen, rynkar nosen, visar tänder, morra mm

Vill du ha hjälp med att lägga grunderna för frivillig hantering med din hund? Då kan du boka privatträning där vi går igenom grunderna och anpassar träningen helt efter din hunds och dina behov på Sthlm City Hundcenter i Stockholm. 

 Skriven av:
Sthlm City Hundcenter 

– Anahita Kolahdozan
Hundinstruktör
Hundpsykolog
Hundfysioterapeut

 

 

INFO

INTEGRITETSPOLICY

COOKIE POLICY

INSTÄLLNINGAR

 

NYHETSBREV